R.E.D.H.A.

OMG jam pukul 4 pagi Sabtu 27 Mac..Darah keluar macam air paip..Jabatan kecemasan la jawabnya..Nasib Aisar tak meragam sgt pagi ni..Nasib baik Hospital Kangar tak ramai org datang untuk kecemasan pag-pagi buta nih..Nampak saya sorang ja lah kat luar..Siap daftar doktor wat scan tapi tak leh nampak baby coz doktor kata kalau dh kencing baru ni payah sikit nak nampak..Ok tak pa sehari sebelum kecemasan ni saya pergi scan kandungan yg saya dh kira 12 minggu…Doktor scan n kata kandungan ni saiznya bkn 12 minggu mcm 6 minggu so apa dh jadi dgn lg 6 minggu tu…Wah dlm kepala lari jauh dh nih…Spotting cokelat n merah2 dh kuar risau2 so tak pa bertahan n dah minta nasihat dan pandangan dr ramai kwn2 n surfing internet so kena redha apa yg akan berlaku…

Lepas dh scan saya dibawa ke wad untuk pemeriksaan dan rawatan daripada doktor..Doktor check dan wat vaginal speculum… OMG sekali lagi..Saya tanya hah Doc kenapa? Emm memang dah sah dia dh keluar jatuh dah nih (Gugur).. Oh ya ka ok la tak pa la saya pun dah bersedia walaupun sedih…Kena kuat gak walau macammana pun..Doktor keluarkan sedikit demi sedikit ketulan janin atau darah beku saya pun tak pasti term apa yg dipakai tapi saya nampak la ketulan tu..

Ok pas dah selesai saya tanya Doc kena wat DnC dak…Cewah pandai ja saya ni pun..Doc pun kata tgk scan lg sekali n kalu ada ketulan yang masih tertinggal dan melekat pd dinding rahim kena wat la DnC tu…Dlm hati hope semua dh keluar tak mau la DnC nih…tunggu dlm sejan rehat..dlm jam 9 pg saya ditolak ke bilik scan leh pakar n Doc tu kata ok rahim cantik so tak perlu cuci Alhamdulillah…Dh scan kedua nih balik wad yg ramai org saya ditempatkan disebelah dinding extension 1..Doc datang melawat sekali dua dan saya dah complete abortion n boleh balik dah pas pendarahan berkuranagn..Alhamdulillah semua ok saya dibenarkan pulang ari tu juga pada sebelah petang..

Sakit kena cucuk ni lagi sakit dari gugur yg saya rasa..Sebab sakit gugur rasa cam sengugut yg kecil sahaja (bergantung gak pd tahap kesakitan masing2) pas dh keluar semua tu ok dh tak sakit..Sakit kena cucuk ni sentiasa berasa silap letak tangan berasa sengal2 yg tak best yg menyebabkan saya tak selesa may be nurse yg wat tu tak pandai kot (heheh sorry ya nurse coz b4 this pun i dh biasa kena cucuk nih tapi tak sakit sampai teringat2 pun..N  many thank to doc yg wak kuar ketulan a.k.a junior saya masa SAINA dulu u’ve done a great job)..

Sempat lg bg Aisar minum susu hehe..Ni masa time melawat tghari…Pas kul 2 Aisar n hubby saya balik coz sijil2 discharge tak wat lg…So petang br saya bole keluar..Alhamdulillah..Banyak perkara dipermudahkanNya..Saya terima seadanya..

Sayang diSayang

Best plak baca artikel dr email saya pagi td..Terus cam nak copy paste kat blog sy ni..Bukan apa sharing is caring bak kata kwn saya tu Kak Aishah. So happy reading ya friends..

KARENAH ISTERI SYAIDINA UMAR

Seseorang yang sudah tidak tertahan lagi dengan karenah isterinya mendatangi Syaidina Umar untuk mengadu. Apabila dia sampai di muka pintu terdengar olehnya suara isteri baginda marah-marah dan tidak kedengaran suara Syaidina Umar menjawab. Berkatalah dia di dalam hatinya; kalau beginilah keadaan Amirul Mukminin dengan isterinya, betapalah lagi keadaanku.

Tiba-tiba Syaidina Umar keluar lalu memanggilnya, “Apakah hajat kamu?” tanya baginda. “Ya Amirul Mukminin. Aku datang untuk mengeluh keberanian dan cerewetnya isteriku, mendadak aku dengar isterimu juga begitu. Malah terfikir olehku, kalau begitu keadaan Amirul Mukminin dengan isterinya, begitu lebih-lebih keadaanku.”

Kata syaidina Umar,

“Hai saudaraku, aku terima keadaan itu kerana jasa-jasa isteriku padaku; dia seorang tukang masak makananku dan pencuci pakaianku, dan yang menyusu anakku, padahal semua itu bukan kewajipannya.

Selain dari itu, dia dapat menahan hatiku dari perbuatan haram. Maka kerana semua itulah aku terima saja kecerewetannya.”

Setelah agak lama terdiam berkatalah orang itu; “Kalau begitu, aku pun begitu juga mengenangkan hidup kita di dunia ini pun tidaklah lama.”

-Dari kitab Irsyadul’Ibad IIasabilirrasyad-

Kassim Selamat

Suka tulis tajuk yg tak berapa ada kaitan tp kalu ditenung2 kan mungkin ada kaitan…Up to u olss lah..Last weekend abah dan mak mentua saya datang kerumah bersama2 kak ipar saya..Ari Jumaat petg tu…Lepas dinner kak ipar saya balik ke rumah dia semula di Jitra..Mak n abah spend cuti di rumah saya…Berbesar hati sgt ada org dtg rumah…tambah2 mentua kita..So esok tu pegi jenjalan Padang Besar ja…beli la pape yg berkenan di hati…Kami pegi pagi dlm pukul 10 pagi…Masa ni tak ramai org sgt kat PB tak tau kenapa…mungkin semua balik sebab esok tu dh mula persekolahan..Ptg tu bawa mak abah pegi jenjalan Kuala Perlis makan laksa…

Dalam kereta untuk ke Kuala Perlis..Bawa mak abah jenjalan kampung belacan heheh…

Berhenti kat tepi laut tgk pantai Kuala Perlis yg airnya surut…Heran juga masa mai sini dulu waktu ni air pasang…Tapi minggu lepas air surut plak..So berselut ja la nampak pantai tu…Kami makan laksa Kola Perlih..Lepas mkn laksa dgn ditiup angin sepoi2 bahasa..kdg2 angin tak berapa nak sepoi dia kuat sikit..Seberang jalan ada rumah yg jual belacan…Igt tak lg Belacan Ori? SO kami pegi la try beli belacan kt pengusaha belacan tu…

Oh mengerunkan atas jambatan ni…Memang tak kukuh nampak gayanya…Ku redahkan jua…Hubby n anak saya dh lepas n dia amik gambar saya tgh seriau ats jambatan ni…Aisar duk gelak kat mama dia dr jauh kuat tul pas dia tgk muka saya yg takut2 tu..

Hah ni lah belacannya…Ada 2 saiz ikut berat…yg ni yg kecil RM1 ja..besar gak bkn sebesar belacan keping kat kedai tu yg ni besar lg..so murah ler…

Cinema cinema cinema…

Ni la aktiviti malam Sabtu saya…Tgk wayang…wat sendiri kat umah..Puas gak tgk screen besar ni..Idea larut malam pas anak tdo…

Angle snap dr tempat duduk saya…

And this is from hubby’s angle..Tak leh slalu2 wat wayang kat umah ni nanti anak suruh pasang ultraman n upin ipin dia plak huhuhu…Upin ipin mama leh layan gak, tapi kalu ultraman oh no..no komen…Abah dia layan ja 2-2…

Reflection

I love to share with u guys some pics that shows  us the reflection that our son/daughter will do if we as their parents always do…no matter bad or good if they absorb it at the moment…

ni adalah gambar2 yg sempat di ambil secara tak sengaja…so sedikit bertuah disitu…tapi byk lg gambar2 yg secara tak sengaja yg mmg tak dpt saya/kita ambil seharian yg mmg menunjukkan ank2 ni suka tiru apa yg mak bapa dia lakukan…

Kadang2 kita juga boleh menentukan apa yg terbaik utk ank kita lakukan..Serious bunyinya hehe…Meaning anak2, org tua2 kata ibarat kain putih kita yg corakkan…so mmg betul la tu…

So what ever it is…lu pikiaq la sendiri hehe..Heheh suka tul tgk gambar hubby n sonny tdo kiut n comel…Jangan maree aaa…

Short, shorter and shortest

Journey to Kelantan baharu2 ni kejap sgt tak puas rasanya…Pegi pun dgn satu tujuan makan kenduri kwn baik kahwin..tak sempat langsung nak shopping…Nanti nak datang lg heheeh…Kami bertolak dr Perlis dlm jam 2.30 pagi…Malam tu hubby saya dpt APC…Excited n sgtla seronoknya dia malam yu…Balik kul 12.30 saya dan anak dh tido…Dia kejutkan suh bukakan pintu..Emm dan juga la tdo sejam dengan anak…Lepas tu tak leh tdo dh golek2 je..Abh dia seronok tak abis lg tgk tv pastu…dlm kul 1 lebih kejutkan saya yg just napping ni bangun katanya…Ayang jom kita p kelantan sekarang lah…Saya tny eh dh tdo ke lum b nih? Dia jwb tak leh tdo…So bersiap la kami..Anak biar dulu tgk2 dh bangun nangis ngtuk…Sempat bersiap saya dukung dia dan kami pun bertolak berbekalkan ipoh white coffee…hehehe…Saya tak ngtuk dh so layan husband drive sembang2 anak memula tu sembg juga pastu tdo ler apa lg…Hubby punya la semangat dpt APC tak ngtuk…Sampai di hentian Perah..dlm 5.30 bw slow saja berhati2 takut terserempak babi hutan etc cam dulu2 lg serik..cian keta lama huhuhu….rehat n tdo jap subuh solat…Masa ni kami tdo jap…Pas solat 6.45 bertolak semula ke kelantan..Kabun banyak ats banjaran ttwangsa nih…As u can see below…

Heheh tak berapa sempat nak snap pic anyway try jenjln sendiri waktu pagi ats banjaran ttwangsa..Pemandgn dia cantik Subhanallah..

Ok so kami sampai hotel 10.30 pagi (bawa slow je) cek in..

Perjalanan jauh kena rehat a.k.a tdo dlm bilik yg selesa…

Telur masin homemade by mak, kak nani a.k.a pengantin tu…Pas rehat2 dah..Bangun g ke umah pengantin coz ada majlis akad nikah so ada rezeki kami sekeluarga lg walaupun pegi majlis br saja selesai…Kelantan masa tu hujan lebat tu yg ptg sikit kuar tu ada la renyai2 sikit dh by tht time..Heaven la food dia eventhough sweet as the eater heheh suited well with us all..I like kelantan food aisar apa lg nyum2 ler merangkap lapar semuanya heheh…

Ni pengantinnya..Kwn baik  saya Kak Nani nama dia ada lg 2 org  Kak Zan n Kakak tak sempat nak amik gambar…tapi sempat gak jumpa n ckp2 walaupun sekejap..Hope pas ni dpt gather sesama 4 org kami ngn family hehehe…

Janji Manismu..

“Mama..mama mana cite kg belacan semalam kita p tu?”…kekeke tumpang lalu..

Ok sepeti yg dijanjikan dlm dua entry lepas tentang kampung yg byk wat belacan..Haaa ni cite dia..Banyak tul perkampungan atau syarikat belacan kat Perlis ni rupanya…Saya pun disebabkan tersesat sebenarnya aka exploration Kuala Perlis suatu masa dahulu tup tup terjumpa byk sykt buat belacan di sini….

Ada HM belacan..

Pak Su Din pengedar belacan segar..

Sorry ekk silau mentari wat nama kedai pak su din tak nampak tp tu lah syktnya…

Tu dia belacan Ori lak…Kedai dia tak sempat snapp..

Kalu bole nampak ni plak cap dia Belacan AA..

Belacan Perlis tanda yg last kitorg dpt snap heheh…Sebenarnya ada 2 lagi belacan Bang Li n Belacan Madu tp tak sempat nak amik gambar…Kalu ada kesempatan nak p ke salah satu dr sykt2 belacan tu suatu hari nanti insyaallah…Opposite kedai2 ni laut Kuala perlis tempat ni nama dia Kg Sg Baru..

Ada motel n byk di bahu2 jalan org jual mentarang sebab skang ni musim mentarang…Di samping jual belacan..

Motel disebelah belakang n restoran di depan…