XHousemate berkunjung…

Semalam, tapi org utara kata kemarin kawan saya merangkap teman serumah masa bujang dulu datang berkunjung ke rumah saya…Sebenarnya janji nak jumpa siangnya tu tapi saya dapat berita kematian MAk Teh saya jadi postpone ke petang jadi pulak ke malam…Asmah nama kawan saya nih…Emm datang Perlis ronda2 jenjalan disamping urusan suaminya…Kitorang memang rapat sebab duk serumah la katakan…Kerja seopis la katakan…Aritu saya pergi umah dia tapi tak amik gambar kali ni amik gambar kenangan…Bila lagi nak jumpa dia tinggal di Shah Alam…Teringan kenangan dolu2 hehehe…Asmah mai la lagi eh…Dengar kata dh dapat kuarga angkat kat Perlis nih siap bekal buah tangan mcm2 balik Shah Alam hehehe…Ok sesi bergambar lak…

Cute comel sungguh Afiq nih…Cerdik sangat…kecil lagi baru 1 thn 2 bln ka 3 bln lupa dah…Saya hidang puding karamel la buat pula lepas dah jadi trial pertama aritu…N plus Asmah nak dtg umah leh jamu2…Cendawan goreng tak ketinggalan walaupun dah kul 10 malam lebih2 hehehe…

Aisar yang merap nak tido…nak tido mama…Sat2 mama duk sembang nih…kekeke

Yang ni sebelah hadapan…Geng2 lelaki…Tengok bola masa nih Ghana vs USA…Asmah u amik je pic u i upload dlm blog nih okess…hehehe aci gitew…

Pandai Afiq tau je acik nak amik gambar senyum aka sengeh dia…Cerdikk tauu…

Ooo nk pegang tayar rupanya…

Lagi gelagat si comel ni…

As, thanks datang umah i…jauh2 u singgah gak umah i ingat lg u kat i hehehe…Ayat gitew…Dulu2 kita duk bujang skang jumpa dah ada anak sorang satu dah… nanti jumpa lagi bertambah lagi insyaallah rezeki hehehe…Thank gak hadiah kat Aisar otomen …Malam td ada bdk tu tido peluk otomen yg acik Asmah bagi tu…Sapa pun tak leh pegang nanti kena marah heheeh….Ok sekian dulu wasalam…

Advertisements

Pergi ‘Balik Pulau’

Salam…

Saya dapat call dari adik saya kat SP kata Mak Teh saya dah meninggal dunia sebelum maghrib semalam…Husband pun decide la kami pergi malam ni tdo kat Penang so senang esok nk pergi ke Balik Pulau di mana Mak teh saya akan dikebumikan…Em nasib vistana hotel masih ada kosong…Memula reserved hotel Tanjung Bungah tapi pk balik nak ke Balik Pulau better duk area Vistana…Esoknya..Alhamdulillah Allah permudahkan perjalanan kami semua sampai umah Pak Teh…Sampai2 tu jenazah sedang dimandikan saya dapat tengok proses itu sampai dikafankan….Mak Teh saya sakit dalam hati…Doc dah bedah tgk hati beliau tapi dah teruk doc tak tau nak wat apa dah…Arwah Mak Teh saya depends on morphin ja utk tahan sakit…Masyaallah saya lihat Allah permudah urusan pengkebumian beliau…MAk teh kami ni memang diketahui sangat baik orangnya dan beliau lah yang paling rapat dengan saya dan adik beradik saya yang lain..Moga Allah tempatkan beliau bersama2 muslimin muslimat yang soleh dan solehah Al-Fatihah..

Ok cerita lain pulak lepas selesai kami semua bertolak la nak balik…Saya balik terus ke Perlis sebab kwn saya nak mai umah…Akak saya dr KL singgah SP la dengan mak ayah saya…On the way nak balik tu ada plak org KL ni (Kak saya n suami dia la) jumpa durian Balik Pulau ajak berhenti jap makan durian dulu…emmm saya sekeluarga pun turun gak la…Happening gak kat atas bukit Balik Pulau tu…Orang duk jual buah-buahan tempatan….MAhal beb durian atas tu tapi nak try gak depa beli la 3 biji…emm mkn tak hengat isi tebal tapi sedap Subhanallah…ciptaan Allah…korang tgk la gambar kitorang nih…

PAkcik jual kata kalu lebah hinggap tu mmg manis dan sedap la durian tu…Ternyata lagi terbukti kekeke….

Sebenarnya lupa nak amik gambar utk buh dalam blog nih dah abis baru teringat…Amik gak laa….heheh u guys boleh beli dan makan terus kat situ…Memang besh la tempat nih…

Ayah saya minum air kelapa ja…Kan dia ada kanser peparu..Aritu masa kenduri durian kat umah dia makan seulas ja terus batuk berdarah…So kali ni dia minum air kelapa ja lah…Sekarang pun kalu batuk ada gak kuar darah seitik dua…Ciann…Huhuhu…tapi semangat dia kuat..

Dalam duk kalut nak balik dah kot tgk2 abg ipar saya beli pulak sebiji lagi…emmm rasa dia sedappp…

Apalagi org KL (yg duk kL sebenarnya origin dr lain pun hehehe) makan la juga diserang oleh adk n mak saya hahaha…..

saya sj ja posing ngn ulas nih hahaha…Besar ulas dia isi dia pun byk boleh share mkn sorg sikit rasa…

Inilah durian Balik Pulau…

Dah makan2 tu…Bergambar dekat atas bukit nih tak tau nama apa boleh nampak Penang sebelah Balik Pulau…

Saya lebih suka pakai kamera hp saya nih sebab senang nak upload gambar kecik ja pixel tak yah tunggu lama2 sat ja dh upload…ok sekian…Wasalam

Cendawan Tiram Kelabu

Saya baru lepas join kursus tanam cendawan guna teknik tisu kultur dan bongkah2…Masa yg wat benih guna tisu kultur tu saya and d geng as the organizer arrange wat kat lab sini la…Esoknya tu belajar yg tanam guna biji benih yg dah siap kat kebun cendawan pakai bongkah2 cendawan…Alaa yg habuk kayu tu…So arini la yg tanam pergi kebun cendawan tu…Banyak bongkah2 dia…Siap leh p kutip lagi…Sebelum tu hasilkan sendiri bongkah cendawan semua dr a-z la secara praktikal…Emm just nak share gambar ngn u olss…Tengok ja lahh ehh…

Gambar ni semua berlaku hari ni..Yg semalam tu pasal tisu kultur tak amik gambar pun hehehe…Sesampai je pagi tadi pas dengar taklimat kat school, dengar taklimat plak kat sini sebelum mula praktikal.

Bahan2 n alatan

Peserta2 yang bersemangat..Bagus diorang nih..

Hehe nak juga enterframe amik la gambar sendiri…bukan apa nak buh dlm blog nih la…

Hehe saya pun try gak laa wat bongkah tu…tu hasilnya..Kena padat2 tau bahan2 dlm tu..

Pas tu kita kena sterilkan bongkah tu dgn autoclave..

Ni saat yg ditunggu2 petik cendawan…timbang berapa nak, bayar, boleh bawa balik masak kat umah hehehe…

Ni contoh sate cendawan sebelum celup tepung n goreng…

Ni yg dah celup tepung n goreng…Emm sedapp…teringat dolu2 mkn cendawan goreng kwn saya bawa p makan kat yankee’s hut..

Sebenarnya selepas petik cendawan tu kitorang pergi suntik benih pula dalam bonkah yg dah autoclave tadi…Pastu peserta dapat sorang 5 bongkah free yg dh disuntik…Bawa balik umah tunggu dia kuarkan cendawan ja la…hehehe…Pastu baru kami dihidang dengan cendawan goreng n peserta dapat la sijil…Abisss…balikla bawa bekal candawan, bongkah cendawan, ilmu try wat sendiri lak kat rumah…

Puding Karamel

Salam…

Jom cerita pasal masak memasak…Semalam dalam pukul 11.30pm saya terasa cam nak buat puding karamel…Cari-cari resepi dan baca2 sikit dia kata sesuai wat malam so esok siang dah leh makan yang sejuk lagi sedap itu…Hehehe saya pun try buat juga lah…Memula cam nak try ja tgk2 esok yakni hari ni buka peti ais…Jadi la plak…Ada la bentuk puding karamel tu…Sebab risau bukan apa dah biasa buat sebelum ni tapi dalam bekas kecil ja..Tapi kali ni wat dalam pelengat aka loyang yang besar so takut dia tak jadi leper atau nipis…Susu cair tu ada 1 tin ja…Disini saya tak nak lah share resepi sebab banyak sangat dah kat internet nih…So saya punya pencubaan kali ni menjadi gak la tgk aja laa gambar2 yang tak seberapa nih…

Puding karamel nih favorite hubby saya…Dia teringin nak makan benda2 yang sejuk dan lembut sebab kan dia sakit tak lega lagi..Tambah2 tekak tak leh nak menelan…Arini Alhamdulillah dah semakin pulih…Bintik2 merah pun dah surut berkurangan…Tekak pun dah boleh makan nasi bukan bubur dah tapi dengan sup laa berkuah gitew…ok dah la kot len kali jumpa lagi…Layanzz

Hubby kata teringat masa duk umah abang dia sebab kak ipar dia suka masak puding nih dulu…

Hehehe lain kali leh buat lagi senang ja…InsyaAllah…Wassalam

Sad huhuhu..

I’m back…tapi kene lak cerita sedih..Memula saya yang sakit tapi jenis selesema2 gitu…Tapi kalu teringat balik ada la sakit tekak tu…Perit nak menelan, jari2 ada gak 1, 2 bintik merah tapi tak perasan sangat…Badan tak panas pun nak kata demam emm cam tak…sakit tekak byk bercakap la kot saya pk….So minum air banyak ja la ubatnya…SO hilang camtu ja…Esok tu Aisar plak tiba-tiba panas badan tengahari sabtu tu…Padahal br kejap tadi duk main sakan…Petang tu terus amik ubat…Bdk2 bukan leh tanguh2 rawatan diorang nih…Emmm Doktor kata suspected Hand, Foot n Mouth disease (HFMD)…Dlm hati minta2 la bukan…Esok tu emm sah mulut dh kuar ulser n tangan n kaki dh ada bintik2 merah…Mulut tak nak buka dh si kecil nih…Saya nak check tgk pun tak bagi dah sakit…Tapi dpt tgk gak emmm mmg banyak ulser…Bayangkan kita org dewasa 1 ulser pun pedih nih saya nampak 5 biji ulser (yg nampak yg tak nampak tak tau la brpa banyak) dalam mulut aisar…Ya Allah cepatlah sembuh anakku nih..sebab makan dah kurang tak nak buka mulut…Tapi kalu lapar sgt dia makan juga…Alhamdulillah hari ke3 anak saya dah sihat makan dah lalu n ckp buka mulut dh mahu…Alhamdulillah…Syukur…

Rabu aritu minggu nih la…Aisar kena Sabtu sebelum tu…Abah dia lak pedih2 mata…panas badan cam demam sikit…Tahan lagi makan ubat saya yg ada kat umah nih…Tak tahan dah pas keja terus gi jumpa Doktor emm doc kata org tua2 jarang2 kena HFMD ni tapi kalu kena sengsara la sikit…Mmg betul…Suami saya kena makan bubur ja…Ulser dia bkn kat bibir tapi kat area tonsil emm mmg mkn tak leh yg keras2 laa…Telan tak lepas sakit…Tak pa satg saya tunjuk gambar…Teruk dah doc kata..Doc pun bg la antibiotik, ubat etc…Arini jumaat MC la si suami saya nih…Kalu tak kami dah lepas ke Mersing nk makan kenduri adk saya kawin huhuh…Tak dapek la nampak gayanya…ok tgk pic dia lak…

Tangan

Kaki

Mulut…OMG sakit  sgt nampak ciannns…

Esok2 tu lega la tu…Aminn…

Cucur jagung..

Simpel ja dinner mlm semalam…Cucur jagung cicah kuah kacang…

Gambar masa dibancuh tepung tu tak sempat ambil…Tak ingat pun nak tulis dlm blog nih…Hheehe lepas tu dah nampak cucur cantik ja dengan udang yang banjir tu emmm why not kan post kat dlm blog yg simpel gak ini…

Ini lah ghupanya….

Lihatlaa sampai terkeluar-terkeluar udang nya…Saja ja bagi u all nampak kekeke…Jangan mare aaaa….wasalam..

Bulan ni saya  sangat sibuk dengan kelas tambahan utk anak bangsa…Walaupun masyukkk double kepala saya juga sudah berasap…ok jumpa lain kali yg lebih lapang ya…