Pemandu Pelancong tour JB – Singapore

Assalamualaikum.

Berita baik untuk semua yang hendak tour Singapore, Universal Studio Singapore (USS) bole la contact kami kerana sekarang Catyelia Tours and Travel ada menawarkan kereta sewa + driver ke Universal Studio Singapore dan tour Singapore.

1. Full day tour Singapore (12 jam)

Exora 7 seats: RM700 / Day
Nazaria / Innova 7 seats: RM750/ Day     
Starex 10 seats: RM1000/ Day
Alphard 12 seats: RM1100/ Day

Kemana sahaja dalam Singapore cth Universal Studio, Arab Street, Bugis Street, Orchard Road, makan di Restoran Zam- zam Singapore dan sebagainya.

merlion

orchard road(Sumber Google)

2. Hantar dari JB ke Singapore sahaja (cth hantar ke Universal Studio sahaja)/ way/trip

Exora 7 seats: RM300 / Way
Nazaria / Innova 7 seats: RM300/ Way     
Starex 10 seats: RM400/ Way
Alphard 12 seats: RM500/ Way

IMG_1660

IMG_1829

So apa lagi sila contact kami di ;

Catyelia Tours and Travel
email: catyelia@yahoo.com
 atau whatsapp
013-4004213 syahir (General Manager)
013-4404213 Liana (Sales Manager)
Sekian, terima kasih…

Cuti-cuti London II

Assalamualaikum,

Mulakan hari baru di London dengan breakfast dulu…Sekitar jam 9 pagi..Lewat sikit sebab tempat nak shopping buka kul 10pagi…Breakfast saya biasa la apa yang hotel kasik…Semua roti ja tapi untuk Aisar kena nasi…So pagi tu dia makan nasi lemak…Sedap la cara duk diperantauan..Tapi memang sedap pun hehehe…Sebab esok tu kami 3 beranak order nasik lemak untuk breakfast aci kan…7 -8pound ja pi mai pun makan kat luar dalam harga tu gak…

Jalan-jalan ambil angin sekitar Leinster Garden..Jumpa public phone booth London harus la tangkap gambar dulu…Walau takdak pun telefon dalamnya…

Bas double decker yang harus juga kena try naik…biasa la sama ja cam sani ekspress, durian burung kat sini hehehe…Yang design lama tak nampak sangat semua baru dah…Ada terjumpa yang lama aritu diorang wat kereta pengantin…Siap ikat reben lagi…Kitorang turun dan jalan2 Oxford Street…

Jalan-jalan shopping souvenir..Hehehe tu ja la yang mampu kekeke…

Beli la t-shirt murah2…Lepas tu beli skit barang baby mothercare…Berpinar mata bes…bes…tapi kena bajet kang terover…Semua barang mahal kat sini huhuhu…

Kejap je jenjalan oxford street lepas dah dapat apa yang mahu kami cari makan la pula…Nasi kebab…Big serving size dia kenyang tak hengat…

Dah kenyang kitorang gi pula ke Albert Hall…Saja ja nak bergambar…Jalan-jalan nama pun kan…

Tembus Hyde Park..

Albert Hall London..

Renovation pula…

School of Music Imperial College…Dengar orang main alat muzik saja kat bangunan belakang tu…Student diorang pun ada yang duk lepak kat tangga blkg tu dengan gitar, bass, bonggo kat tepi.. hehehe

Imperial College Science and Technology

Ni bakal student suatu masa nanti hehehe..

Ok dah balik ke hotel jenjalan sekita 2, 3 blok sebelahan…Malaysia HallLondon belakang hotel kitorang tinggal ja…

Esoknya siap2 dah nak balik…Ni duk tunggu teksi hantar balik ke Stansted Airport..

Pemandu teksi ni orang Albania…Takut naik kapal terbang tapi kena naik gak kalu balik kampung dia hehehe…

Stadium olimpik duk dalam pembinaan nampak la kalu lalu nak gi Stansted tu…Pemandu tu la cakap…Kan next year olimpik kat sini…

Ok sampai airport, kai parking kat chapel senang terus solat…

Check in dan tunggu flight…Biar awal asal tak ketinggalan…

AA Raiders sedia berkhidmat…Baru ja sampai dari KL nak balik KL pula…

Dahhh sampaii Malaysia…McD LCCT hehehe…Ada rezeki boleh jalan oversea lagi…InsyaAllah…Hati teringin nak pergi Sepanyol nak tengok tinggalan kota andalusia zaman kegemilangan Islam dolu2…Duk tengok cite spain banyak sangat tak nampak ciri-ciri islam dah…APa dh jadi kat sana ekk…Emmm????

Cuti-cuti London I

Hi semua,

Ok sambung pula kita dengan trip lajak ke London dari Amsterdam aritu. Pagi-pagi lagi dah keluar check out coz flight ke Stansted, London 9.30am…

Sambil duk tunggu Prof, lepak dulu kat lobby hotel for the last time…InsyaAllah ada rezeki sampai lagi la kekekeke..

Sampai Airport Schipol check in beg semua…So kitorang relax2 la kat sini…Solat apa semua dulu yang patut…Bergambar salah satu darinya laa…Sebelah kedai jual biji benih bunga-bungaan yg ada kat Amsterdam ni eg tulip, roses, lavender etc…

Kami naik EasyJet…Airport Amsterdam nih memang bzlaa sat-sat turun satu kapal terbang ada tu yg 3-4 flight turun ikut turn..

Dah sampai Stansted cari tiket nak naik apa p London pula…So tgk kalu teksi dr Stansted Airport dlm 110pound…Wah mahal giler tgk bas tambang dia 17pound untuk kami 3 beranak p saja la…Ok la tu…Naik pula bas..Bas dia kecik ja EasyBus…

Yang oren tu bas kitorang..

Kami turun kat Baker street ambik taxi ke hotel..Teksi beetel tu yg antik tu hehehe…Memang banyak dan senang sangat nak dapat…Mahal sikit tak pe lah saya malas dh nak naik tube2 nih tak larat….Wanita mengandung la katakan…kikiki

Sinilah tempat kami stay untuk 3H2M…Sampai2 saja check in bilik turun makan terus lapar giler…Nasib duk hotel orang Malaysia so senang nak makan…Alhamdulillah…

Aksi si kecil yg dah nak besar dalam bilik…London sejuk lagi dari Amsterdam…Tak yah aircond buka tingkap je bess…

Kitorang keluar jalan2 pas rehat2…Tak tunggu lama dah semangat hehehe…Semua naik teksi ja…

Istana Buckingham…

Jalan yang Putera Willian dan Puteri Catherine lalu masa berlarak kawin aritu kitorang pun lalu gak…

Terjumpa pula bendera Malaysia gagah berkibar….Tapi sini memang senang nak jumpa orang Malaysia tambah2 saya duduk kat area Bayswater…Malaysian sesaja…Senyum jaaa…

Trafalgar Square…

Sampai dekat Tower of London..Apalagi bergambar laa…

Tower Bridge…Ingatkan London Bridge…Dapat gak la ilmu…

Posing je la…Ni yang bes jenjln tak ikut pakej nak duk lama mana pun ok…

Sekitar Tower of London…Memang ramai tourist masa nih..musim depa cuti nih…Kebanyakan sounds like spanish..

Tunggu bas nak turun kat Parlimen dan Big Ben pula…

Dah sampai so bergambar…posing-posing…kerasss….

Cantikkan senibina, antik sungguh…

Sebelah Big Ben dan Eye on London…Aisar yang dah penat ciann pulaa..

Tak jem sangat sekitar bandar ni….Ramai gak yang duk berjalan-jalan memang fit betul diorang nih…

Bes jalan-jalan negara orang…Tengok gelagat diorang yang berbangsa lain dari kita pula…

Ok dah jumpa teksi tahan je balik sambung esok pula jelajah sekitar London untuk shopping….Harussss…

Amsterdam

Salam,

Lama tak menulis pasal cerita jalan-jalan nih…Kali ni ada gak benda yang nak share dengan blogger sekalian…Percutian saya kAmsterdam The Netherland…Tengok-tengok tarikh yang nak pergi tu jatuh pula pada birthday saya…So suami pun ajak la nak belanja si isteri sebagai hadiah birthday hehehe…Aci gak ekk cam ni…bawa gi jenjalan Europe…Bes, bes…Suami saya ada conference oral presentation sehari ja yang lain jelajah le jawabnya..So bawa la saya dan anak saya Aisar ikut sekali…Pas Amsterdam kitorang pergi pula jenjalan London…Memang bes la cuti abroad kali ni…Last year gi Beijing kali ni tak sangka dapat gi abroad lagi Amsterdam dan London…Alhamdulillah…

Sambil tunggu boarding sambil duk balas birthday wishes..Tq dear friends..

Dah sampai kat airport Schipol Amsterdam…Kitorang naik MAS dan dlm coach tu kitorg ja Melayu plus pramugari n pramugara hehehe…Layanan terbaekkk…Flight dlm 14 jam and its ok for me as i’m pregnant 31 weeks dah…Tak lenguh sangat Alhamdulillah dah sebulan pk camna la nk p jenjln jauh2 peknen2 nih…Syukurrr….Sampai je terus cr teksi dan senang je nak dpt teksi kat sini…Bas pun senang gak..Gi check in bilik hotel tak leh masuk lg kena masuk dlm kul 3 pm..So apa lagi kitorang gi jenjalam dulu la ikut prof nak jumpa kawan dia kat Uni Tech Delft…

Kitorang naik hispeed train..Dalam 45 min gak la…So dpt la tgk pemandangan indah Belanda masa dlm train tu…SubhanaAllah

Masa ni bunga tulip diorang br tuai kot ada sikit2 je…Ladang bunga2 lain pun sama nak masuk winter dah masa ni suhu sejuk tapi ok la…Ladang lembu dan biri-biri besar dan saujana mata memandang..Kelihatan ada kincir angin byk berderet kat ujung bandar…Angin sini memang kuat no wonder la…Awan dia laju ja gerak kalu dongak kat atas takut ja tgk…Tapi bersih dan cantik la pemandagan Amsterdam ni…

Technical University Delft..Student naik basikal je laju kemain bawa…Basikal bkn mountain bike tu tp basikal tua tok wan2 kita tu…suka tgk…motor plak tak dak kapcai semua motobike yang laju kat highway msai tu…Siap costume matmotor tu…profesional tul…

Balik dh bole masuk bilik…Rehat2 jap satgi malam kuar photoshot lg dan cr makan heheheh…

Ni lah nama hotel kitorang inap kat sana…

Berdepan dengan Dam Square..Jiran Madame Tussauds, Amsterdam…Esok tu kitorang hop-on hop-off Amsterdam..

Beli tiket dulu sambil tunggu bas kami naik cruise dulu…

Rumah-rumah kat sini byk rumah tokoh2, ahli perniagaan muzium dan kedai….Ada plak diorg letak nama cam gambar ni nama dia bangunan ayah dan anak (Father and son)..Sejam gak duk dlm kapal ni…Dah abis kitorang naik bas pula gi la mana2 tempat yg nak gi selama 24jam tiket valid..Ada la 8 destinasi gitew…So layan ja la gambar2 ni ya..

Esok tu pula lepas presentation hubby selesai..Kami gi sini plak…Madame Tussauds..

Serba sedikit ja gambarnya..Haaaa!!!Makan kat sini senang ja nak cari makanan halal ada 2-3 kedai Pak Arab so dapat gak la makan nasik kebab, swarma etc…Legaa heheh…Ok esok dah nak terbang ke London pula…Turun kat Stansted so bersambung ya….Wassalam….

Shopping di Bandung

More info about Bandung u can click here

Kali ni pergi berdua ja sebab si kecil tu cakap, “Aisar tak nak pergi Bandung nanti Aisar  penat, ngantuk…tak larat tunggu mama shopping”..kuakuakua..

Kena ke gate G10 kali ni…

Sampai di Bandung kul 1 petang so terus ke Pasar Baru..

Esoknya tu pagi-pagi kitorang ke Sari Ater hot spring..

Nice view…cantik diorang hias dan jaga tempat ni..

Tak tau la ngape ramai sangat bebudak sekolah masa ni…mungkin nak cuti sekolah dah kot so cikgu diorang bawa pergi makan angin dulu..

Pemandangan sekitar Lembang…Macam cameron gak la tapi yang ni tradisional sikit la..

Ok pastu pergi JJCM plak..sepanjang jalan sepanjang rumah2 yang dijumpa semua tanam pokok bunga cantik-cantik dan menjadi aja…Subur tul tanah sini…Tanah dia gelap-gelap sikit bukan tanah merah..

JJCM di Kampung Daun..

Nak naik ke??

Ni pondok kitorang S10..bawah ada air sungai sedang mengalir bersih dan cantik!!

Kecil je sungainya tapi jernih..Memang best lah duk mkn kat sini…Tenang dan tenteram..

My fav juice..Sirsak juice yg putih tu..guess what??? Minta ais kosong hah kau dia bagi ais kosong sungguh…miss communication hahaha…Hubby seperti biasa Es tea manis..pelik sikit rasanya mencongkamm…

Seperti biasa ikan yang glamor kat sini ikan gurame..Sy pun tak pasti di Msia panggil apa…Gado-gado dia sedap…should try..

Lepas tu gi shopping lagi…abis rumah mode..terus pasar baru……balik tidur..esok balik malaysia..heheh..

Sampai dh kat Malaysia…nak p balik Penang pulak pastu kedah..Esok tu Perlis la…Semua jenis pengangkutan kami naik dari darat, udara dan laut sampai darat balik dalam satu hari….Alhamdulillah semua selamat…Rindu kat anak tak mau tinggai dah huhuhu….Daaa…

Menawan KLCC

Cantik kan bertuah ada bangunan yang cantik dinegara tercinta ni…Ramai pelancong yang turut berbangga datang jauh-jauh nak bergambar kat sini..Tapi sekarang saya tengok banyak pelancong hindustan India mali…

Night view lagi cantik…

Kali ni Aisar kata tak mau tengok saja KLCC tu dia nak pergi terus…Abah dia plak ada exhibition  ITEX kat situ so bawa la budak kecik ni…

“Emm nak pegi mane lepas ni ekkk??? Pk, pk…”

Sempat lagi tengok FB

Opsss Aisar bawa geng.. mak tok n acu dia…

Dah check in hotel area KLCC tu jenjalan terus…Apa nyer aksi ni…?

Masyam sgt nampak budak sebelah tu hehehee…

Sambil-sambil tunggu mak tok shopping kita bergambar dulu…

Ada sale masa ni ada gak la beli belah yang tak seberapa tu..Ok balik hotel rehat…Malam tu hubby saya keja sampai kul 5 pg ciann dia…Semua utk persiapan pertandingan ITEX tu la..

Malam esoknya pula…

Ok rombongan cik kiah nak balik dah…Tata..

Sembilang Kuala Gula & Durian Batu Kurau

Salam,

Last weekend kitorang balik kampung. So apa lagi kebetulan baru tengok majalah 3 mr. hubby nak pergi cari la durian batu kurau dia tu…Saya pula nak try gulai ikan sembilang Kuala Gula…Apalagi pencarian bermula lah…Memula kitorang terjah dulu ke Kuala Gula…Walaupun route tak berapa tahu cari signboard ja…Nasib menyebelahi jumpa juga Alhamdulillah…

Kedai terapung yang kat sebelah resort ni tak buka lagi sebab baru jam 11 pagi…Kedai dia buka kul 12.30 tengahari..SO kitorang tengok ja la orang tangkap  ikan sebelah restoran terapung ni…

Sembilang kena tangkap…

Sebelah restoran terapung ni ada pusat jualan ketam….Ada ketam isi dan ketam lembut…Kaki ketam dipotong cam yang majalah3 cakap tu…

So makan dekat dalam restoran resort sebelah restoran terapun ni….JJCM yg Serina jadi host dulu pun biasa mai makan kat sini…Emmm ikan dia memang fresh dan manis sangat….Lauk tak ambil banyak sangat sebab nak fokus kat ikan ni hehehe….

Lepas tu on the way balik kitorang beli durian dari kawan kakak ipar saya di Batu Kurau…Wallah sedap sangat…..Tak tau nak cakap lah…Korang pergi try cari sendiri lah durian Batu Kurau nih….

Esok tu abah beli breakfast nasi gulai ikan baung pula…Emmm Aisar makan tak hengat…memang terbaik lahh….

Balik singgah jap ke Sungai Petani bagi sebiji durian kat mak saya…Aisar tertidur penat jalan semalam tak abis lagi….Cian pula…Arini Aisar selsema sikit tak pergi sekolah huhuhu….Nasib tak demam…Ok sekian dulu daaa…..