R.E.D.H.A.


OMG jam pukul 4 pagi Sabtu 27 Mac..Darah keluar macam air paip..Jabatan kecemasan la jawabnya..Nasib Aisar tak meragam sgt pagi ni..Nasib baik Hospital Kangar tak ramai org datang untuk kecemasan pag-pagi buta nih..Nampak saya sorang ja lah kat luar..Siap daftar doktor wat scan tapi tak leh nampak baby coz doktor kata kalau dh kencing baru ni payah sikit nak nampak..Ok tak pa sehari sebelum kecemasan ni saya pergi scan kandungan yg saya dh kira 12 minggu…Doktor scan n kata kandungan ni saiznya bkn 12 minggu mcm 6 minggu so apa dh jadi dgn lg 6 minggu tu…Wah dlm kepala lari jauh dh nih…Spotting cokelat n merah2 dh kuar risau2 so tak pa bertahan n dah minta nasihat dan pandangan dr ramai kwn2 n surfing internet so kena redha apa yg akan berlaku…

Lepas dh scan saya dibawa ke wad untuk pemeriksaan dan rawatan daripada doktor..Doktor check dan wat vaginal speculum… OMG sekali lagi..Saya tanya hah Doc kenapa? Emm memang dah sah dia dh keluar jatuh dah nih (Gugur).. Oh ya ka ok la tak pa la saya pun dah bersedia walaupun sedih…Kena kuat gak walau macammana pun..Doktor keluarkan sedikit demi sedikit ketulan janin atau darah beku saya pun tak pasti term apa yg dipakai tapi saya nampak la ketulan tu..

Ok pas dah selesai saya tanya Doc kena wat DnC dak…Cewah pandai ja saya ni pun..Doc pun kata tgk scan lg sekali n kalu ada ketulan yang masih tertinggal dan melekat pd dinding rahim kena wat la DnC tu…Dlm hati hope semua dh keluar tak mau la DnC nih…tunggu dlm sejan rehat..dlm jam 9 pg saya ditolak ke bilik scan leh pakar n Doc tu kata ok rahim cantik so tak perlu cuci Alhamdulillah…Dh scan kedua nih balik wad yg ramai org saya ditempatkan disebelah dinding extension 1..Doc datang melawat sekali dua dan saya dah complete abortion n boleh balik dah pas pendarahan berkuranagn..Alhamdulillah semua ok saya dibenarkan pulang ari tu juga pada sebelah petang..

Sakit kena cucuk ni lagi sakit dari gugur yg saya rasa..Sebab sakit gugur rasa cam sengugut yg kecil sahaja (bergantung gak pd tahap kesakitan masing2) pas dh keluar semua tu ok dh tak sakit..Sakit kena cucuk ni sentiasa berasa silap letak tangan berasa sengal2 yg tak best yg menyebabkan saya tak selesa may be nurse yg wat tu tak pandai kot (heheh sorry ya nurse coz b4 this pun i dh biasa kena cucuk nih tapi tak sakit sampai teringat2 pun..N  many thank to doc yg wak kuar ketulan a.k.a junior saya masa SAINA dulu u’ve done a great job)..

Sempat lg bg Aisar minum susu hehe..Ni masa time melawat tghari…Pas kul 2 Aisar n hubby saya balik coz sijil2 discharge tak wat lg…So petang br saya bole keluar..Alhamdulillah..Banyak perkara dipermudahkanNya..Saya terima seadanya..

6 thoughts on “R.E.D.H.A.

  1. salam..liana
    i also feel sorry to hear that ;(
    mcm br je u bgtau u preggy..xpe blum rzki..insyaAllah de rzki nati..slm syg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s