Terkenang sejenak II

Salam dunia,

Ingat lg tak entry lepas saya ada citer pasal lawatan dan umrah yg saya n suami pegi mei lalu. Ok kali ni saya sambung balik citer selanjutnya. Sebenarnya ada sorang celebriti nih ngn asistant dia pegi sekali..Saya suruh husband tegur lah dia tapi husbnd saya segan dia kata tunggu lah nanti2..Tup2 tgk atas bus on the way ke medan magnet husband sya kena duk atas bus sebelah dia..Saya ckp nak amik gambar tapi dia kata tak yah la nanti2 lah..Tgk dr sebelah duk nampak mereka duk bersembang baik punya..Balik2 bilik husband pun citer bes dpt kenal dgn si dia nih..Nak tau sapa dia ni ada gambar curi2 kat ladang kurma heheh…Tadaa our fashion designer Mr. Rizalman in da ladangg kurma heheheh…P5210081

Masa ni dah kenal lah ngn rizalman nih..Ingatkan tak dapat dh bergambar dengan beliau tgk2 siap jadi ustaz n sahabat lagi kepada kami 2 husbnd n wife nih..

P5220107P5220108

Ingat lagi masa nak wat umrah pertama kali, niat di Bir Ali sbb kami dr Madinah, perjalanan jauh gak 8 jam baru sampai Mekah. Check in sat pastu kul 12mlm camtu bermula ibadat umrah kami. Masuk ke dalam masjidil haram Rizalman ada memberi tunjuk ajar doa mustajab masa 1st time tgk kaabah..Disamping ustaz mutawif pun ada bgtau gak pastu..Pastu minum air zam2..Masa tu Allah saja yg tahu bertapa syukurnya saya dapat melihat kaabah yg tersergam indah dapat berdoa dan minum air zam2 lg di tempat asalnya…Syukur Alhamdulillah, Subhanalah..

Mcm ni lah memula nampak Kaabah
Mcm ni lah memula nampak Kaabah

Lepas tu bermula lah umrah kami, dilakukan dengan penuh kesyukuran, khusyuk dengan memuji kebesaranNya.

Ni gambar org duk tawaf..
Ni gambar org duk bertawaf..masa ni pukul 2 am

Tawaf dilakukan dengan tunjuk ajar dr mutawif kami. Sebelum tu Rizalman dah pesan nak khusyuk kita bole berzikir, selawat, bc ayat2 Al-Quran etc lah yg kita hafal n tahu serta kita juga bole berdoa. Mmg kami suami isteri sgt2 hargai tunjuk ajar dr beliau lah…

Saei
Saei

Dah selesai bertawaf kami teruskan dengan bersaei pula..Wah saya rasa sgt teruja melakukan ibadah2 ni.. Allah telah menciptakan sesuatu tu ada maksud dan hikmah disebalik yg diperintahNya…Subahanallah Selesai bersaei kita kena bercukur/gunting utk bertahalul membuka ihram dan selesai pantang2 dlm ihram umrah..

Setelah selesai umrah pertama..berehat sekejap menunggu solat subuh.
Setelah selesai umrah pertama..berehat sekejap menunggu solat subuh.

Kami perbanyakkan ibadah dihari2 seterusnya kerana diri yg kerdil ini terasa sgt bertuah mendapat jemputan yg tersangat istemewa dr Allah SWT..MasyaAllah, Alhamdulillah..

Menuju ke ruang muslimat utk solat subuh berjemaah di dlm Masjidil Haram..
Menuju ke ruang muslimat utk solat subuh berjemaah di dlm Masjidil Haram..
Selesai umrah pertama
Selesai umrah pertama
Di luar Masjidil Haram
Di luar Masjidil Haram
Suami saya dgn kenalan yg sangat teruja dgn org Msia heheh..
Suami saya dgn kenalan yg sangat teruja dgn org Msia heheh..
kanak2 duk ngafal ayat2 Quran
kanak2 duk ngafal ayat2 Quran
Cantikkan teksi Mekah Camry tu. Dlm perjalanan terjumpa la plak
Cantikkan teksi Mekah Camry tu. Dlm perjalanan terjumpa la plak
Papan tanda melarang taksub terhadap perkara yg berlaku sehingga memuja2 benda2 yg pelik2
Papan tanda melarang taksub terhadap perkara yg berlaku sehingga memuja2 benda2 yg pelik2
Jenjalan ke Jabal Thur sempat bergambar ngn Rizalman..
Jenjalan ke Jabal Thur sempat bergambar ngn Rizalman..
Semasa melawat Jabal Thur..Bukit yg Nabi SAW dan sahabat baginda Saidina Abu Bakar bersembunyi dr org kafir Quraish..Yg cite labah2 tu bukit belkg tu la.
Semasa melawat Jabal Thur..Bukit yg Nabi SAW dan sahabat baginda Saidina Abu Bakar bersembunyi dr org kafir Quraish..Yg cite labah2 tu bukit belkg tu la.
Me n my hubby
Me n my hubby
Di Jabal Rahmah di Arafah
Di Jabal Rahmah di Arafah dgn sahabat2 yg bes2

P5250189

With Mr. Rizalman, Mr. Faizul n me
With Mr. Rizalman, Mr. Faizul n me
My husband with his new friends
My husband with his new friends
Rambut sudah dicukur heheheh..
Rambut sudah dicukur heheheh..
Melawat Muzium brg2 yg biasa terdapat di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram
Melawat Muzium brg2 yg biasa terdapat di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram
Penutup telaga zam2 dulu2
Penutup telaga zam2 dulu2
Gambar ni ada org Msia yg terlalu didepan kami sudi nak tlg amikkan gambar
Gambar ni ada org Msia yg terlalu didepan kami sudi nak tlg amikkan gambar

P5290299

Sebelum pulang ke tanah air singgah jap di pantai Laut Merah
Sebelum pulang ke tanah air singgah jap di pantai Laut Merah
Adk sebelah saya tu exgimnas negara tu...Duratun Nashihin
Adk sebelah saya tu exgimnas negara tu...Duratun Nashihin
Dan lg posing masing2
Dan lg posing masing2
Kat airport Jeddah nak pulang ke Msia
Kat airport Jeddah nak pulang ke Msia

31052009211

Dgn sahabat br saya
Dgn sahabat br saya
Dihadapan Kaabah
Dihadapan Kaabah

Sesungguhnya inilah kenangan terindah bg saya dan suami..Diharap Allah akan menjemput kami dan anak serta ahli keluarga yg lain dan kwn2 ke sana dgn jemputan teristimewaNya.. Aminnn

Mari memasak

Salam semua,

Teringin nak share dgn u alls resepi ibu mentua saya..Merangkap fav food asben saya, kuzi ayam n murtabak..Saya cite pasal kuzi ayam dulu ekk..Nanti2 masa rajin nanti lak saya cite camna nak masak murtabak ibu mertua saya lak okes guys.. Ok bahan2 dia senang jer, nama nampak gah cam byk sgt bahan2 kan tapi sgt simple iaitu:
1. Ayam yg telah digoreng
2. Kacang tanah yg telah digoreng (buang kulit beb)
3. Bawang merah yg telah digoreng
4. Jintan manis
5. Jintan putih
6. Lada hitam
7. Sos tomato

Those r d ingredients.
Those r d ingredients.
Assistant chef sedang bz ngacau heheh
Assistant chef sedang bz ngacau heheh

Memula goreng tanpa minyak rempah terdiri drpd jintan manis, jintan putih n lada hitam, lepas dh meletik2 masak ler tuh angkat n tumbuk halus..Kemudian panaskan sedikit minyak dan tumis rempah yg ditumbuk td..Agak2 dh ok masukkan sos tomato, kacang gorg, bawang goreng sekali dengan ayam yg telah digoreng tadi…Kira campur terus lah semua bahan2 selebihnya tu…Tambah kan gula sedikit secukup rasa…Garam tak yah dah sebab ayam dah masin kan goreng td..Pastu hidang tadaaa ayam kuzi ibu mentuaku heheeh…Very easy right!!

My 1st time tried..I,ve did it! Waalaah
My 1st time tried..Succeed! Waalaah

Jenjalan raya.

Raya ke2 kami balik kg sebelah Pendang..saya dh lama tak balik umah Mak Lang dan Mak Long..Gambar tak amik la plak tapi dalam perjalanan tu jumpa keta nih cantikk…

BMW kontot heheh
BMW kontot heheh

Tgk jalan dh jem kan…Br nak start ke arah Aloq Staq tu dari Sungai Petani..Bawa mak sama balik kg kami konvoi 3 kereta ngn abg n akak saya…Ayah duk umah dgn adik2 sebab dia tak nk jalan tak larat katanya..

sempat main cak ngn mama ekk...
sempat main cak ngn mama ekk...mak saya penumpang berhemah kan.

Atas highway keta byk jgn ckp lah..Kena berhati2 tul drive nasib semua pemandu aritu berhemah tak “loq laq” org Kedah kata..Sesuai dgn kelajuan kesesakan..Ok la perjalanan Alhamdulillah..Sampai umah Lang kami masak2 n mkn tghari n bertolak ke umah Mak Long lak jauh gak dr umah Mak Lang tp 30min gak laa…Kat umah Mak Long mkn kuih raya n minum air ja..Ank dia sepupu saya lah tak dak umah semua beraya kat umah mentua masing2..Tinggal ank bongsu sj..

Dalam pejalanan balik ada sikit xcident berlaku tapi saya tak nampak apa yg berlaku gambar pun dapat tangkap yg sisi2 sj..Huby saya ckp mungkin sedikit ja perlanggaran sebab jalam jem…Tak teruk la kemalangan yg berlaku tapi wat jalan jem gak la nasib tak lama…

Sedikit kesesakan yg berlaku
Sedikit kesesakan yg berlaku
Petugas duk alihkan xci yg berlaku..
Petugas duk alihkan xci yg berlaku..

Sebelum terlupa ni ada gambar dibawah, huby saya snaped masa dia terperangkap nak balik SP dr Perlis..Ni kat Gurun xci yg ragut 4 nyawa tuh yg ngeri tuh esoknya nak raya tuh…Ada heboh lam berita n paper..Inalillah… Mayat rentung terbakar..Kejadian masa subuh gambar ni kul 11 pg masih berasap kan…Sadis tull..:(

Bekas xci yg ragut 4nyawa Inalillah..
Bekas xci yg ragut 4nyawa Inalillah..

Balik kampung

Salam kenkawan,

19092009437
Pakar sedang membalut ketupat palas kekeke

Sekian lama tak menulis, harini saya kembali dengan mood yang baru banyak yang nak dikongsikan bersama. Cerita apa lagi kalau bukan cite balik kampung. Sebelah suami semestinya sebab saya memang tinggal dengan mak dah hehehe..Balik sehari sebelum raya ke Kg Bukit Aping, Serdang, Kedah.  Mak mentua saya akan sibuk buat benda2 lain jadi sebagai menantu apa lg kalau tak menolong kan..Sememangnya saya ler yg akan balut ketupat daun palas..Sebenarnya sebelah suami depa buat ketupat daun nyoq. Saya pun baru tahu semenjak kahwin dengan hubby saya nih..Ada gak org utara wt ketupat daun nyoq..Abah kata thn ni kita buat ketupat daun palas jadi..Saya je lah yang tahu nak balut ketupat nih akan balutkan heheh..Ketupat daun palas abah gak yg ajar mak mentua saya cara2 nak batulnya..Abah mentua saya nih semua serba tahu..Pandailah pendek kata..Ok dah siap2 balut ketupat.. Tgk ank saya pula, main sakan sungguh dengan sepupu dia..Tak ingat kat mama dia dh..Emm nk berkawan sungguh lah..tapi nasib baik aisar pandai jg diri..boleh la mama n abah aisar wat keja..

19092009430
Khusyuk main

Esoknya kami bangun awal siap2 nak beraya..Anak saya pun mcm tau2 ja bangun awal gak utk raya (slalunya kul 10 br si kecil tu bangun)..Saya tolong2 mak masak nasi daging juadah masa raya nih..Mak masak lauk ayam masak kuzi sedap wehh dan gak ler blajar mana tau sok2 nak try kat umah ..Huby saya suka sgt masakan kuzi ayam nih..Breakfast dulu pastu p solat raya. Pas balik solat raya kami beraya sesama keluarga dan pegi sekejap ke rumah makcik beraya..Keluarga makcik hidangkan mee sup. Terpaksa mkn gak wpun masih kenyang breakfast td. Kami share je mee 3 beranak heheh…Mmg raya nih time yg sangat menambahkan berat badan yg sudah diakui berat huhu..

Tak suka tgk kamera aisar nih
Tak suka tgk kamera aisar nih

Bagi saya dan keluarga terasa raya tahun nih raya paling bermakna..Tiada perasaan yg tersinggung atau perkara2 yang mengganggu emosi kami..Syukur Alhamdulillah..Petang raya tu seperti kelaziman akan balik ke rumah sebelah saya pula…utk beraya dengan mak ayah di Sungai Petani..On d way singgah jap kat Junjung umah Tok saya…Maklum lah kahwin dgn org senegeri nih anytime nak balik tak jadi masalah lah..Naik keta balik jelah mana2 pun..Jangan jeles ekkk kenkwan…saya bersyukur sangat kepada Allah SWT atas semua kurniaanNya kepada kami sekeluarga..

My huby, aisar n ank sdara, last2 gambar saya tak dak huhuh
My huby, aisar n ank sdara, last2 gambar saya tak dak huhuh

Ayah saya pun masa raya nih dia sihat Alhamdulillah..Progress tubuh dia melawan chemo baik sgt…Rehat 2 minggu dia recover balik dengan lalu utk makan semula…Saya lega kalu ayah saya mau mkn semula..makan lalu lak tu Alhamdulillah..Kalu tak lalu makan runsing kami semua kat umah nih…Tak dak pantang2 apa pun sebab dia mmg kena mkn utk bina balik sel2 yg dh mati kena chemo tu..Abg, akak dan adik2 sya semua balik beraya bersama nak tgk n jaga ayah wpun sekejap..Ok lah kenkwn sampai sini dulu..Wassalam…

Nih la sepupu2 aisar..Ada 2 org lg tak balik raya sbb raya turn balik kelantan...
Nih la sepupu2 aisar..Ada 2 org lg tak balik raya sbb raya turn balik kelantan...
Ada gak gambar 3 beranak heheh
Ada gak gambar 3 beranak heheh

Salam Aidilfitri…


Salam Aidilfitri saya sekeluarga ucapkan buat semua. Balik kampung ke tak balik ke asalkan korang naik kenderaan ingatlah orang tersayang. Pandu kereta dengan berhemah, sabar dan jangan terburu-buru sebab semua pun nak sampai dengan selamat kan..So korang please la drive carefully..Kalau dah tau jalan akan jem nak balik raya, saya ada terdengar radio ERA pagi tadi ada jadual perjalanan nak ke utara ke ke selatan ke mana2 lah dr Kl lah banyaknya..Dia ada waktu atau jam berapa utk korang keluar utk wat perjalanan ke destinasi masing2..So dengar2 lah radio ekk…tak pun maybe radio lain sama kot bukan saya nak promote ERA saja heheh (tak dak kaitan adk beradik pun keja situ kuakuakua)..Baca doa dlm setiap perjalanan kita n most importantly ingat Allah sentiasa.

Satu lagi saya harap korang sambut lah raya ni dengan gembira ok..Nama pun hari raya jgn bersedih ya tak sesuaiii.. Nway saya minta ampun dan maaf  zahir dan batin ye..

Terkenang sejenak

Dalam menyambut bulan ramadan duk berpuasa ni teringat lak kat tanah haram yg saya n husband pegi mei lalu..Rindu sgt nak pegi lagi..Macam mana la ekk kalu dapat berpuasa kat sana…1st time pegi Alhamdulillah Allah uji dengan saat kegembiraan sahaja…Terasa sangat dialu-alukan kedatangan kami ke sana…Sesampai di KLIA dah terasa tenang menunggu flight Saudi Arabia…Sesudah 8 jam berlalu kami sampai di airport Jeddah..Alhamdulillah kami disambut dengan senyuman dan ucapan marhaban serta selamat menunaikan umrah oleh kakitangan airport situ..Tapi ada gak jemaah kami yg tersangkut kena soal mcm2..Rezeki Allah semua tu..Alhamdulilah, mutawiff kami Ustaz Khaldun siap sedia menunggu..Perjalanan kami bermula dengan berkunjung ke Madinah Al-Munawwarah dulu 3 hari stayed di tanah haram Madinah sampaikan salam kpg junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W..ibadah2 lain juga dilakukan..Saya sendiri dapat solat dan berdoa di Raudah (Taman2 syurga) 3 kali Alhamdulillah…pengalaman yg sangat manis sekali bersama2 sahabat2 jemaah yg lain yg juga memberi tunjuk ajar kpd saya Alhdulillah..Madinah negeri yg sangat bersih, org2nya sgt peramah, sopan dan baik2 hati..Byk gak tempat2 yg kami lawati so disertakan gambar2 yg menarik serta sejarah disebalik tempat yg kami kunjungi…Nanti saya cite pasal Mekah pulak ok..So sahabat2 layan ler gambar2 saya n huby serta jgn lupa selawat kat Nabi S.A.W kita…(Letakkan cursor anda atas gambar akan kuarlah cite pasal gambar tu yee heheh)

P5190002P5190009

P5200034P5200041P5200057Lembah medan magnet.P5210078P5200047P5210071P5210079P5210080P5210093P521009820052009213200520092232005200922521052009227210520092352105200923921052009243Waiting for the bus for our 1st time umrah 22052009245

Memori

14082008(010_3)

Saya buka folder pic saya..Ada gambar memori blajar dulu..Gambar ni ada yg grabbed dr web lec saya ada yg saya simpan sendiri…Ni cite masa sambg blajar wat master, gambar degree tak scan2 lg heheh..Supervisor saya suka wat mkn2 cam jamuan hr raya ker, dia dpt good news ker etc lah..Pastu she will invite us reramai ke rumannye mkn2…Kami slalu p naik keta Kak Zan (Si Kancil merah)..Muat tu kitorg 7 org can u guys imagine hehehe…nasib umah doc blkg USM ja..Pastu masa blajar ni byk kena p exibitions n conferences laa..Best sgt doc bg peluang sambil2 dpt duk hotel, tolong dia n kwn2, bersosial ngn org luar dato2, Dr2, Prof2 etc lah..

Sampai lah thn akir saya pegi satu xibition ni bertemu jodoh lah plak ngn master student kampus lain..Padahal sama2 USM tapi jumpa di PWTC jauh nun..Hhehe lawak lak kalu tingat kembali..ok lah kenkwn layan je foto2 lama nih..bes gak ngimbau knangan lalu…So guys check those out..Happened around 03-05 001010abg mat1ladies100_0838004007009002

008