Amsterdam


Salam,

Lama tak menulis pasal cerita jalan-jalan nih…Kali ni ada gak benda yang nak share dengan blogger sekalian…Percutian saya kAmsterdam The Netherland…Tengok-tengok tarikh yang nak pergi tu jatuh pula pada birthday saya…So suami pun ajak la nak belanja si isteri sebagai hadiah birthday hehehe…Aci gak ekk cam ni…bawa gi jenjalan Europe…Bes, bes…Suami saya ada conference oral presentation sehari ja yang lain jelajah le jawabnya..So bawa la saya dan anak saya Aisar ikut sekali…Pas Amsterdam kitorang pergi pula jenjalan London…Memang bes la cuti abroad kali ni…Last year gi Beijing kali ni tak sangka dapat gi abroad lagi Amsterdam dan London…Alhamdulillah…

Sambil tunggu boarding sambil duk balas birthday wishes..Tq dear friends..

Dah sampai kat airport Schipol Amsterdam…Kitorang naik MAS dan dlm coach tu kitorg ja Melayu plus pramugari n pramugara hehehe…Layanan terbaekkk…Flight dlm 14 jam and its ok for me as i’m pregnant 31 weeks dah…Tak lenguh sangat Alhamdulillah dah sebulan pk camna la nk p jenjln jauh2 peknen2 nih…Syukurrr….Sampai je terus cr teksi dan senang je nak dpt teksi kat sini…Bas pun senang gak..Gi check in bilik hotel tak leh masuk lg kena masuk dlm kul 3 pm..So apa lagi kitorang gi jenjalam dulu la ikut prof nak jumpa kawan dia kat Uni Tech Delft…

Kitorang naik hispeed train..Dalam 45 min gak la…So dpt la tgk pemandangan indah Belanda masa dlm train tu…SubhanaAllah

Masa ni bunga tulip diorang br tuai kot ada sikit2 je…Ladang bunga2 lain pun sama nak masuk winter dah masa ni suhu sejuk tapi ok la…Ladang lembu dan biri-biri besar dan saujana mata memandang..Kelihatan ada kincir angin byk berderet kat ujung bandar…Angin sini memang kuat no wonder la…Awan dia laju ja gerak kalu dongak kat atas takut ja tgk…Tapi bersih dan cantik la pemandagan Amsterdam ni…

Technical University Delft..Student naik basikal je laju kemain bawa…Basikal bkn mountain bike tu tp basikal tua tok wan2 kita tu…suka tgk…motor plak tak dak kapcai semua motobike yang laju kat highway msai tu…Siap costume matmotor tu…profesional tul…

Balik dh bole masuk bilik…Rehat2 jap satgi malam kuar photoshot lg dan cr makan heheheh…

Ni lah nama hotel kitorang inap kat sana…

Berdepan dengan Dam Square..Jiran Madame Tussauds, Amsterdam…Esok tu kitorang hop-on hop-off Amsterdam..

Beli tiket dulu sambil tunggu bas kami naik cruise dulu…

Rumah-rumah kat sini byk rumah tokoh2, ahli perniagaan muzium dan kedai….Ada plak diorg letak nama cam gambar ni nama dia bangunan ayah dan anak (Father and son)..Sejam gak duk dlm kapal ni…Dah abis kitorang naik bas pula gi la mana2 tempat yg nak gi selama 24jam tiket valid..Ada la 8 destinasi gitew…So layan ja la gambar2 ni ya..

Esok tu pula lepas presentation hubby selesai..Kami gi sini plak…Madame Tussauds..

Serba sedikit ja gambarnya..Haaaa!!!Makan kat sini senang ja nak cari makanan halal ada 2-3 kedai Pak Arab so dapat gak la makan nasik kebab, swarma etc…Legaa heheh…Ok esok dah nak terbang ke London pula…Turun kat Stansted so bersambung ya….Wassalam….

3 thoughts on “Amsterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s