Beijing Muslim Tours (Day 3 Jade, Crystal dan Tembikar)


Hai jumpa lagi..Malas dah nak cerita tunjuk gambar ja lah ya..

Mulakan perjalanan dengan merempuhi traffic jam di Beijing…Masa ni pukul 7 pagi…Waktu diorang sama dengan Malaysia…5 lane jalan pun jem juga…Tapi saya perhatikan pemandu disini sangat sopan (tak loqlaq lah) dan suka juga menggunakan hon untuk memudahkan perjalanan bukan marah-marah…

Ok lawatan dimulakan dengan melawat muzium jade..

Halus sangat hasil tangan pekerja sini…

Sutera pun ada jual gak di sini tapi saya kurang berkenan dengan corak dia laa…Old fashion and old design sikit…Memang tak berkenan lah…

Pembelian jade bermula…Kedai ni kerajaan yang tetapkan harga dan tak boleh bargain u olsss…Tapi katanya on sale lah masa nih…buy 5 get 1 free…(Eh tak perasan pulak blonde lady duk tengok hehehe)

Pengukir sedang ukir patung yang buncit tu…

Batu-batu jade yang masih raw belum diukir..Ok next destination is crystal factory..

That is our bus..

Emm sejak bila jadi salesman nih…Ooo cuti sem la katakan hehehe..

Pak Cik Hj Ani yang best….Glasses dari crystal ni jatuh tak pecah frame je keluar..Ada insident so boleh buktikan la apa yg diorang claim tu hehehe…Katanya bagus utk yang rabun-rabun…Lebih jelas..Wallahualam….

Lepas tu pergi ke kilang buat tembikar cina yang terkenal tu…Ini pun halus gak kerja tangan diorang…Sampai nak masuk dalam tembikar tu lah tengok laa gambar diatas…Tak peduli dah tourist datang…

Ok dah tengok pembuatan tembikar kitorang pergi makan dan solat di dalam kilang ni juga…Ada restoran muslim dan musola..

Dalam perjalanan menuju ke restoran jumpa la semua-semua ni…(Jangan beli dulu, janagn beli dulu last-last tak beli terus huhuhu…)

Sesudah solat destinasi yang ditunggu-tunggu Tembok Besar China…Tapi tuor guide tu kata bukan tembok besar patutnya tembok panjang….Tunggu sambung dalam entry seterusnya…Insyaallah…

 

4 thoughts on “Beijing Muslim Tours (Day 3 Jade, Crystal dan Tembikar)

  1. wahh.bestnye.sy pn nk gy beijing.26dis neh insyallah.:)
    agak2 da trun snow tk mase tuh..nk gk tgok snow..hehe..
    tp takde snow pn tgok da sejuk smpai ke tulang.ni apetah lagi ade snow..huhuhu
    senang tak nk communicate dgn org2 yg jual barang kat sane ?

    1. Insyaallah dr weather forecast ahad ni snow..Kena pki bj tebal dan kalu snow dan berangin kena siap semua pkian yg sesuai…Dnt 4get 2 sapu lotion seluruh bdn kalu tak mmg gatal2 kulit…Esp tangan, paha, betis, lip balm pakai gak..Ada kwn akk gatal2 tgn dan pedih2..Akk pg xsempat snow pun dh sejuk tak tahan…Beijing mmg sejuk ketulang..Senang je nk comunicate ngn diorg ni coz totally english kat market yg tour guide bw diorg paham…Kecuali kalu market yg g sendiri mmg itik ngn aym atau bisu ke2-2 hehhehe….

    1. Liana p ikut pakej 7 hari 6 mlm..Brg mmg murahhhh huhuhu…Rasa tak puas beli lagi…Mencabar gak nak beli pun kena pandai bargain…Ada la beli sikit2…hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s