Banjir pula…


“Astafirullah….Ya Allah ampunilah dosa-dosa kami..” Nauzubillah…Takutnya macam-macam dah berlaku dengan bumi kita…Hari tu saya cerita pasal puting beliung rupa-rupanya dah menebalikkan van dan kenderaan lain, terbangkan bumbung kat pekan dekat Perlis nih….Sekarang atau saat ini saya dikelilingi dengan air banjir pulak….Alhamdulillah kawasan rumah saya kawasan tanah tinggi sedikit tak dinaiki air….Tapi kami kat sini macam tinggal dalam/atas pulau sebab nak pergi mana pun tak boleh semua kawasan terdekat dan pintu-pintu masuk Perlis dinaiki air…Huhuu what we going to do????…Tapi saat ini juga hujan dah berhenti semenjak 3 hari lalu turun tak dak selang pun straight ja turun…Semua bendang atau sawah padi dah bercantum macam lautan dah lihatnya….Sepatutnya saya kena pergi KL untuk lawatan sambil belajar student-student tapi dibatalkan serta merta awal pagi tadi….Harap-harap air surut cepat banjir pergi…Aminn…Sesungguhnya yang baik itu dari Yang Maha Esa yang buruk itu kelemahan kita sendiri..Renung-renungkan bersama….Gambar sekitar peristiwa….

Gambar-gambar ni ambil masa kami keluar kejap nak pergi bandar tak dan 10 minit kena patah balik sebab air semakin naik…So balik duk rumah diam-diam…

Kawasan sini masih nampak jalan raya…Tapi banyak kawasan lain termasuk changlun dan jitra kedah dah teruk ditengelami air…

Sawah padi bertukar menjadi laut….Kesian petani-petani baru ja mula  menanam semula…Ok sekian…

3 thoughts on “Banjir pula…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s