Cendawan Tiram Kelabu


Saya baru lepas join kursus tanam cendawan guna teknik tisu kultur dan bongkah2…Masa yg wat benih guna tisu kultur tu saya and d geng as the organizer arrange wat kat lab sini la…Esoknya tu belajar yg tanam guna biji benih yg dah siap kat kebun cendawan pakai bongkah2 cendawan…Alaa yg habuk kayu tu…So arini la yg tanam pergi kebun cendawan tu…Banyak bongkah2 dia…Siap leh p kutip lagi…Sebelum tu hasilkan sendiri bongkah cendawan semua dr a-z la secara praktikal…Emm just nak share gambar ngn u olss…Tengok ja lahh ehh…

Gambar ni semua berlaku hari ni..Yg semalam tu pasal tisu kultur tak amik gambar pun hehehe…Sesampai je pagi tadi pas dengar taklimat kat school, dengar taklimat plak kat sini sebelum mula praktikal.

Bahan2 n alatan

Peserta2 yang bersemangat..Bagus diorang nih..

Hehe nak juga enterframe amik la gambar sendiri…bukan apa nak buh dlm blog nih la…

Hehe saya pun try gak laa wat bongkah tu…tu hasilnya..Kena padat2 tau bahan2 dlm tu..

Pas tu kita kena sterilkan bongkah tu dgn autoclave..

Ni saat yg ditunggu2 petik cendawan…timbang berapa nak, bayar, boleh bawa balik masak kat umah hehehe…

Ni contoh sate cendawan sebelum celup tepung n goreng…

Ni yg dah celup tepung n goreng…Emm sedapp…teringat dolu2 mkn cendawan goreng kwn saya bawa p makan kat yankee’s hut..

Sebenarnya selepas petik cendawan tu kitorang pergi suntik benih pula dalam bonkah yg dah autoclave tadi…Pastu peserta dapat sorang 5 bongkah free yg dh disuntik…Bawa balik umah tunggu dia kuarkan cendawan ja la…hehehe…Pastu baru kami dihidang dengan cendawan goreng n peserta dapat la sijil…Abisss…balikla bawa bekal candawan, bongkah cendawan, ilmu try wat sendiri lak kat rumah…

2 thoughts on “Cendawan Tiram Kelabu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s