Mari memasak II


Emm berblog ni bes gak dapat share ngn u guys resepi yg saya tau masak..Masak pun ada time dia bukan rajin sangat pun..Tapi saya akui saya suka memasak n try apa2 ja resepi yg saya rasa saya nak try..Aci dak lagu tu hehehe..Jangan marah noo nanti kena jual..

Ok tuan2 dan puan2 arini ni kita belajar masak murtabak warisan keluarga suami saya hehhe…Mak mentua saya pun dapat resepi ni dr mak mentua dia..Kira ok lah tu..Bahan2 dia:

Untuk kulit murtabak:

  1. Tepung gandum
  2. Susu pekat manis / gula (Secukup rasa)
  3. Telur (1 biji)
  4. Air garam (Garam secukup rasa)

Campurkan semua bahan2. Air garam tu kena letak sedikit demi sedikit dan uli sampai menjadi doh.. Doh tu once dia dah tak melekat kat jari2 kita dan bergumpal cam bola tu nama dia doh laa tu..Uli sampai doh tu licin kalu tak cukup uli nanti masa nak tarik dia akan pecah..Agak2 dalam 15-20min gak la..Kena uli kuat sikit laa..Kalu ada mixer tu senang pakai tu ja..5 min dah licin doh kita..Saya lupa lak nak amik gambar masa duk menguli tu…Gambar dibawah ni masa dah bahagi2kan dah doh tu heheh..Jgn mare ya…

Devided to portions
Divided to portions

Nilah rupa nya doh yg licin dan dibahagikan kpd bahgian yg kecil2 sikit..U guys kena rendam dlm minyak n lumurkan planta sekeliling doh yg terdedah coz nanti doh yg terdedah tu kering nak tarik pecah lg sekali…tak menjadi lak kulit murtabak kita..Tapi kalau nak rendam semua dlm minyak pun boleh laa…

Ok now kita pergi ke cara2 penyediaan inti dia lak.. Bahan2nye:

  1. Jintan manis dan lada hitam ditumbuk halus
  2. Telur 5 biji (Utk 7 biji murtabak)
  3. Bawang besar 5 biji (dipotong dadu)
  4. Udang (kulit dibuang senang mkn)
  5. Daun bawang dan daun sup
The ingredients
The ingredients
26092009154
Masukkan bawang kemudian udang dlm tumisan jintan dan lada tadi.

Senang je korang tumis jintan manis dan lada hitam tu sekejap pastu masukkan bawang besar dan udang..Agak2 dah masak bawang dan udang  kita boleh lah tuangkan telur seperti gambar dibawah.

Bawang besar dah layu, udang dah masak
Bawang besar dah layu, udang dah masak
Tuang kan telur
Tuang kan telur
Gaul sampai telur kering dan masak..
Gaul sampai telur kering dan masak..

Api masa masukkan telur nih kena kuat…Tadaaa dah siap inti dia..

Ok sekarang masa menarik kulit murtabak utk buat murtabak tu lah…Layan ja gambar2 nih ok..Dipersembahkan..Sapa yg tarik tu jgn tanya lah pakar dia ja boleh buat saya tukang masak ja..Apa yg penting “KERJESAMEEE”…heheh

Pastikan tangan dicuci bersih heheh
Pastikan tangan dicuci bersih heheh
Tak pandai tebar cam mamak tu just guna talam ler ek tuan2 puan2
Tak pandai tebar cam mamak tu just guna talam ler ek tuan2 puan2
Lipat setengah tuk bg dia belapis dan sedikit tebal tapi yg penting masa goreng nanti ranggup.
Lipat setengah tuk bg dia belapis dan sedikit tebal tapi yg penting masa goreng nanti ranggup.
Letakkan sikit daun bawang dan daun sup utk some additional flavour lah. Patutnya letakkan juga cili merah tapi lupa p beli aci noo.
Letakkan sikit daun bawang dan daun sup utk some additional flavour lah. Patutnya letakkan juga cili merah tapi lupa p beli aci noo.
Whoot.. whoot!! here u are
Whoot.. whoot!!there u are..Jadi dh sebijik

26092009169

Nice hah..
Nice hah..

Dalam duk bajet inti tu ada lebih 2 biji doh lagi yg kosong..So Asben saya apa lg tunjuk kepakaran dia lah wat roti canai lak..So tgk gambar2 ni ekk..

Canai lg lakk
Canai lg lakk
Dah canai, tarik kan dia pula supaya jadi spt ini..
Dah canai, tarik kan dia pula supaya jadi spt ini..
Pusing atas dan bawah spt ini
Gulung atas dan bawah doh yg dicanai spt ini
Sampai jd spr ini
Sampai jd spt ini
Kemudian satukan atas dan bwh gulungan tadi dan penyekkan sekali menjadi satu spt ini.
Kemudian satukan atas dan bwh gulungan tadi dan penyekkan sekali menjadi satu spt ini.
Tadaa..Time to eat nyum nyum
Tadaa..Time to eat nyum nyum..Jangan lupa goreng dulu dan makan...

Roti canai ni mmg bes berlayer2 dan sangat crunchy..Murtabak in rasanya emm waalahh laa kena try tak tau nak ckp..Kalau tak caya tgk gambar ni..

Emm rasa sikit..Br bangun tdo nih
Emm rasa sikit..Br bangun tdo nih
Thumb up mama..
Thumb's up mama..
Another..
Again..
So guys don't forget to try my mum's recipe ya..
So guys don't forget to try my mum's recipe ya..

10 thoughts on “Mari memasak II

  1. mamak yg x ble nk celen u,confirm habis kedai mamak tutup kalau u buka stall,delicious(A plus3)up lagi (A++++++++) sunguh recipe u,nyummm

  2. mmmh, kena try nih, kalau Aisar dah kata bes, mesti sdap tu, (budak2 tak penah cakap tipu).ok2 nanti anty try na.inti dia tu x ble celen mamak nampak gayanya tu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s