Terkenang sejenak II


Salam dunia,

Ingat lg tak entry lepas saya ada citer pasal lawatan dan umrah yg saya n suami pegi mei lalu. Ok kali ni saya sambung balik citer selanjutnya. Sebenarnya ada sorang celebriti nih ngn asistant dia pegi sekali..Saya suruh husband tegur lah dia tapi husbnd saya segan dia kata tunggu lah nanti2..Tup2 tgk atas bus on the way ke medan magnet husband sya kena duk atas bus sebelah dia..Saya ckp nak amik gambar tapi dia kata tak yah la nanti2 lah..Tgk dr sebelah duk nampak mereka duk bersembang baik punya..Balik2 bilik husband pun citer bes dpt kenal dgn si dia nih..Nak tau sapa dia ni ada gambar curi2 kat ladang kurma heheh…Tadaa our fashion designer Mr. Rizalman in da ladangg kurma heheheh…P5210081

Masa ni dah kenal lah ngn rizalman nih..Ingatkan tak dapat dh bergambar dengan beliau tgk2 siap jadi ustaz n sahabat lagi kepada kami 2 husbnd n wife nih..

P5220107P5220108

Ingat lagi masa nak wat umrah pertama kali, niat di Bir Ali sbb kami dr Madinah, perjalanan jauh gak 8 jam baru sampai Mekah. Check in sat pastu kul 12mlm camtu bermula ibadat umrah kami. Masuk ke dalam masjidil haram Rizalman ada memberi tunjuk ajar doa mustajab masa 1st time tgk kaabah..Disamping ustaz mutawif pun ada bgtau gak pastu..Pastu minum air zam2..Masa tu Allah saja yg tahu bertapa syukurnya saya dapat melihat kaabah yg tersergam indah dapat berdoa dan minum air zam2 lg di tempat asalnya…Syukur Alhamdulillah, Subhanalah..

Mcm ni lah memula nampak Kaabah
Mcm ni lah memula nampak Kaabah

Lepas tu bermula lah umrah kami, dilakukan dengan penuh kesyukuran, khusyuk dengan memuji kebesaranNya.

Ni gambar org duk tawaf..
Ni gambar org duk bertawaf..masa ni pukul 2 am

Tawaf dilakukan dengan tunjuk ajar dr mutawif kami. Sebelum tu Rizalman dah pesan nak khusyuk kita bole berzikir, selawat, bc ayat2 Al-Quran etc lah yg kita hafal n tahu serta kita juga bole berdoa. Mmg kami suami isteri sgt2 hargai tunjuk ajar dr beliau lah…

Saei
Saei

Dah selesai bertawaf kami teruskan dengan bersaei pula..Wah saya rasa sgt teruja melakukan ibadah2 ni.. Allah telah menciptakan sesuatu tu ada maksud dan hikmah disebalik yg diperintahNya…Subahanallah Selesai bersaei kita kena bercukur/gunting utk bertahalul membuka ihram dan selesai pantang2 dlm ihram umrah..

Setelah selesai umrah pertama..berehat sekejap menunggu solat subuh.
Setelah selesai umrah pertama..berehat sekejap menunggu solat subuh.

Kami perbanyakkan ibadah dihari2 seterusnya kerana diri yg kerdil ini terasa sgt bertuah mendapat jemputan yg tersangat istemewa dr Allah SWT..MasyaAllah, Alhamdulillah..

Menuju ke ruang muslimat utk solat subuh berjemaah di dlm Masjidil Haram..
Menuju ke ruang muslimat utk solat subuh berjemaah di dlm Masjidil Haram..
Selesai umrah pertama
Selesai umrah pertama
Di luar Masjidil Haram
Di luar Masjidil Haram
Suami saya dgn kenalan yg sangat teruja dgn org Msia heheh..
Suami saya dgn kenalan yg sangat teruja dgn org Msia heheh..
kanak2 duk ngafal ayat2 Quran
kanak2 duk ngafal ayat2 Quran
Cantikkan teksi Mekah Camry tu. Dlm perjalanan terjumpa la plak
Cantikkan teksi Mekah Camry tu. Dlm perjalanan terjumpa la plak
Papan tanda melarang taksub terhadap perkara yg berlaku sehingga memuja2 benda2 yg pelik2
Papan tanda melarang taksub terhadap perkara yg berlaku sehingga memuja2 benda2 yg pelik2
Jenjalan ke Jabal Thur sempat bergambar ngn Rizalman..
Jenjalan ke Jabal Thur sempat bergambar ngn Rizalman..
Semasa melawat Jabal Thur..Bukit yg Nabi SAW dan sahabat baginda Saidina Abu Bakar bersembunyi dr org kafir Quraish..Yg cite labah2 tu bukit belkg tu la.
Semasa melawat Jabal Thur..Bukit yg Nabi SAW dan sahabat baginda Saidina Abu Bakar bersembunyi dr org kafir Quraish..Yg cite labah2 tu bukit belkg tu la.
Me n my hubby
Me n my hubby
Di Jabal Rahmah di Arafah
Di Jabal Rahmah di Arafah dgn sahabat2 yg bes2

P5250189

With Mr. Rizalman, Mr. Faizul n me
With Mr. Rizalman, Mr. Faizul n me
My husband with his new friends
My husband with his new friends
Rambut sudah dicukur heheheh..
Rambut sudah dicukur heheheh..
Melawat Muzium brg2 yg biasa terdapat di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram
Melawat Muzium brg2 yg biasa terdapat di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram
Penutup telaga zam2 dulu2
Penutup telaga zam2 dulu2
Gambar ni ada org Msia yg terlalu didepan kami sudi nak tlg amikkan gambar
Gambar ni ada org Msia yg terlalu didepan kami sudi nak tlg amikkan gambar

P5290299

Sebelum pulang ke tanah air singgah jap di pantai Laut Merah
Sebelum pulang ke tanah air singgah jap di pantai Laut Merah
Adk sebelah saya tu exgimnas negara tu...Duratun Nashihin
Adk sebelah saya tu exgimnas negara tu...Duratun Nashihin
Dan lg posing masing2
Dan lg posing masing2
Kat airport Jeddah nak pulang ke Msia
Kat airport Jeddah nak pulang ke Msia

31052009211

Dgn sahabat br saya
Dgn sahabat br saya
Dihadapan Kaabah
Dihadapan Kaabah

Sesungguhnya inilah kenangan terindah bg saya dan suami..Diharap Allah akan menjemput kami dan anak serta ahli keluarga yg lain dan kwn2 ke sana dgn jemputan teristimewaNya.. Aminnn

2 thoughts on “Terkenang sejenak II

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s